Chris van TULLEKEN: Ultrazpracovaní lidé
Čím viac o nich zistíte, tým menej vám budú chutiť! Naučte sa odhaliť tichých zabijakov na svojom tanieri.
Kniha o fenoméne vysoko spracovaných potravín, ktoré v súčasnosti predstavujú väčšinu našej každodennej stravy.
Lekár, výskumník a popularizátor v oblasti verejného zdravia Chris van Tulleken pútavo vysvetľuje, ako sa na náš tanier dostali laboratórne zmesi, prečo ich máme tak radi a čo robia s naším telom (zďaleka nejde len o nárast hmotnosti), zdravím, spoločnosťou i planétou. Máme právo vedieť širšie súvislosti o tom, čo jeme a pijeme, a autor ich v knihe ponúka. Nenájdete v nej žiadne príkazy či zákazy, ale množstvo vedeckých faktov, zistených skutočností a výsledkov experimentov. Vydajte sa na objavnú cestu svetom potravinárstva a nášho stravovania.
„Ultraspracované potraviny nie sú škodlivé len preto, že sú tučné, slané a sladké. Hlavným problémom je vysoké priemyselné spracovanie, nie nutričný obsah. Práve to spôsobuje množstvo rizík. Ako rozpoznať tie najzákernejšie? A čo nás ich núti konzumovať, hoci často vieme, že vznikajú skôr v chemických laboratóriách než v kuchyniach našich babičiek?“
Publikácia vyšla v úspešnej a obľúbenej edícii Pod povrchem.
„Dnes sme ultraspracovaní ľudia, a to nielen kvôli potravinám, ktoré jeme. Tiež veľa ďalších výrobkov, ktoré kupujeme a používame, je stavaná tak, aby nabádala k nadmernej spotrebe – naše telefóny, aplikácie, oblečenie, sociálne médiá, počítačové hry a televízia. Niekedy máme pocit, že nám oveľa viac berú, než dávajú. Možno si preto budete chcieť odpočinúť aj od niektorých ďalších závislostí a hádam zistíte, že sa vám potom žije lepšie.“
Vydavateľské údaje: Brno: Jan Melvil Publishing, 2024
Signatúra: svkpoB 119 067
Zdroj: