Požieranie

Digitálna výstava druhej série obrazov rómskeho umelca Jozefa Feča s názvom Požieranie a tematikou holokaustu Rómov bude dostupná vo Window Gallery, Hlavná 99, Prešov od 1. 8. 2024 do 31.8. 2024, v čase od 17:00h do 23:00h.

Výstava je realizovaná pri príležitosti spomienky na obete rómskeho holokaustu.  Pamätný deň rómskeho holokaustu je príležitosťou pripomenúť si udalosti, ktoré sa odohrali v noci z 2. na 3. augusta v roku 1944, kde pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Auschwitz-Birkenau zahynulo takmer tritisíc rómskych mužov, žien a detí. Odhaduje sa, že počas druhej svetovej vojny zahynulo v Európe viac ako 300 tisíc Rómov. Tento rok si pripomíname 80 výročie týchto udalostí. Téme holokaustu Rómov sa od roku 2013 venuje aj Štátna vedecká knižnica v Prešove prostredníctvom dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry.

10 obrazov druhej série s názvami Samota, Poprava, Pochovanie, Pracovný tábor, Lúčenie, Týfus, Nenarodený, Moc, Strach a To, čo sa stalo autor vytvoril v rámci štipendia z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR.

Obsah plagátu k podujatiu v texte.

 

Späť na archív noviniek